Składniki:
- 1,6kg szynki wieprzowej
- 10-12 plastrów szynki włoskiej, cienko krojonej (użyłam szynki z Lidla, firmy Salumeo i mogę polecić!)
- oliwa z oliwek
- skórka otarta z 1 cytryny
- bazylia
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Mieso umyć i osuszyć. Nasmarować oliwą i dokladnie natrzeć bazylią, solą, pieprzem i skórka z cytryny. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie szynkę dokładnie, szczelnie owinąć w plastry szynki włoskiej, a następnie obwiązać sznurkiem, aby zachwowało ksztalt podczas pieczenia.
Piec w brytfance w temp.180st.C przez 2 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i podzielić na części.
Podczas pieczenia utworzył się pyszny sosik, którym można polewać podawaną szynkę, ale ja zamierzam go spożytkować do kaczki, którą będę piekła w niedzielę. Będzie w pomarańczach i jablkach, więc lekko cytrynowy sos doda jeszcze fajniejszego aromatu :)
No comments:
Post a Comment