Saturday, April 23, 2011

PASTY KANAPKOWE

3 rodzaje past kanapkowych, opartych na majonezie. Dobre do kanapek, faszerowania jajek lub jako dipy do warzyw.



Od lewej: Pasta łososiowa, jajeczna, tuńczykowa.

Składniki na pastę łososiową:
  • 100g wędzonego łososia bez ości
  • pół małej cebuli
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz

Łososia i cebulę dośc drobno pokroić. Zmiksować w blenderze na gladką pastę. Dokładnie połaczyć z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić, ale łosoś jest już zazwyczaj wystarczająco słony.
Podawać udekorowane koperkiem i kaparami.

Składniki na pastę jajeczną:
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • curry, sól, świeżo zmielony pieprz

Żółtka zmiksować w blenderze na gladką pastę. Dokładnie połaczyć z majonezem i przyprawami.
Podawać udekorowane żerzuchą lub kawiorem.

Składniki na pastę tuńczykową:
  • puszka tuńczyka w oleju
  • pół małej cebuli
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Cebulę dośc drobno pokroić i wraz tuńczykiem zmiksować w blenderze na gladką pastę. Dokładnie połaczyć z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Podawać udekorowane koperkiem i oliwkami.

No comments:

Post a Comment