Od lewej: Pasta łososiowa, jajeczna, tuńczykowa.
Składniki na pastę łososiową:
- 100g wędzonego łososia bez ości
- pół małej cebuli
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Łososia i cebulę dośc drobno pokroić. Zmiksować w blenderze na gladką pastę. Dokładnie połaczyć z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić, ale łosoś jest już zazwyczaj wystarczająco słony.
Podawać udekorowane koperkiem i kaparami.
Składniki na pastę jajeczną:
- 5 żółtek ugotowanych na twardo
- 2 kopiaste łyżki majonezu
- curry, sól, świeżo zmielony pieprz
Żółtka zmiksować w blenderze na gladką pastę. Dokładnie połaczyć z majonezem i przyprawami.
Podawać udekorowane żerzuchą lub kawiorem.
Składniki na pastę tuńczykową:
- puszka tuńczyka w oleju
- pół małej cebuli
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
Cebulę dośc drobno pokroić i wraz tuńczykiem zmiksować w blenderze na gladką pastę. Dokładnie połaczyć z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Podawać udekorowane koperkiem i oliwkami.
No comments:
Post a Comment