Składniki na tortownicę o średnicy ok 26cm:
- 300g mąki
- 250g cukru
- 150g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 750g jabłek
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50g rodzynek
- 50g migdałów w płatkach
- 50g zmielonych orzechów laskowych
- cukier puder z cynamonem
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem.
Podpiec 15 minut w temperaturze 200st.C.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Następnie dusić je 15 minut w niewielkiej ilości wody, z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem, rodzynkami, orzechami i migdałami.
Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego koło o średnicy tortownicy. Plackiem przykryć warstwę jabłek.
Ciasto piec 30minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymiesznym z cynamonem.
Z tego przepisu wychodzi przepyszna szarlotka.
ReplyDelete