Friday, April 15, 2011

SZARLOTKA




Składniki na tortownicę o średnicy ok 26cm:
  • 300g mąki
  • 250g cukru
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 750g jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50g rodzynek
  • 50g migdałów w płatkach
  • 50g zmielonych orzechów laskowych
  • cukier puder z cynamonem
Z mąki, 150g cukru, masła, jajka i soli zagnieść kruche ciasto.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem.
Podpiec 15 minut w temperaturze 200st.C.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Następnie dusić je 15 minut w niewielkiej ilości wody, z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem, rodzynkami, orzechami i migdałami.

Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię.

Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego koło o średnicy tortownicy. Plackiem przykryć warstwę jabłek.

Ciasto piec 30minut.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymiesznym z cynamonem.

1 comment: