Składniki na kluski:
- 1kg ziemniaków
- ok.1,5 filiżanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- biały pieprz
- majeranek
- kilka łyżek startego parmezanu (lub twardego żółtego sera)
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów w puszcze
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 250g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego
- 100ml bulionu
- oliwa
- sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka
- natka pietruszki i starty ser - do posypania
Ziemniaki obrać, podzielić na połówki i w osolonej wodzie ugotować do miękkości.
Odcedzić, utłuc, zagnieść z mąką, żółtkami i przyprawami.
Z masy formować małe kulki i gotować w osolonej wodzie na małym ogniu.
Kluseczki odcedzić i ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej brytfance. Posypać startym serem, obłożyć wiórkami masła i piec 10 minut w temp.200stC.
Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć prze praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć kilka minut warzywa, pod koniec dodając czosnek. Dodać mielone mięso i przesmażyć, by się scięło. Dodać pomidory z puszki i bulion. Gotować na małym ogniu ok.40 minut. Doprawić.
No comments:
Post a Comment