Friday, April 15, 2011

RZYMSKIE KLUSKI ZIEMNIACZANE (Gnocchi di patate)


Składniki na kluski:
  • 1kg ziemniaków
  • ok.1,5 filiżanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • biały pieprz
  • majeranek
  • kilka łyżek startego parmezanu (lub twardego żółtego sera)

Składniki na sos:
  • 2 puszki pomidorów w puszcze
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego
  • 100ml bulionu
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka
  • natka pietruszki i starty ser - do posypania

Ziemniaki obrać, podzielić na połówki i w osolonej wodzie ugotować do miękkości.
Odcedzić, utłuc, zagnieść z mąką, żółtkami i przyprawami.
Z masy formować małe kulki i gotować w osolonej wodzie na małym ogniu.

Kluseczki odcedzić i ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej brytfance. Posypać startym serem, obłożyć wiórkami masła i piec 10 minut w temp.200stC.

Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć prze praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć kilka minut warzywa, pod koniec dodając czosnek. Dodać mielone mięso i przesmażyć, by się scięło. Dodać pomidory z puszki i bulion. Gotować na małym ogniu ok.40 minut. Doprawić.

No comments:

Post a Comment