Składniki na biszkopt:
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1/3 szklanki cukru
- 50g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
Białka ubic na sztywna pianę. Pod koniec dodać polowe cukru. Pozostały cukier ubić na pianę z żółtkami.
Delikatnie wmieszać białka do masy z żółtek. Na koniec dodać przesiane mąki. Wszystko delikatnie połączyć mikserem na najwolniejszych obrotach.
Masę przelać do tortownicy (23cm), wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie).
Piec ok 25 minut w temperaturze 170st. C.
Po upieczeniu formekę z biszkoptem upuścić na podłogę z wysokości ok. 60cm (zapobiega to opadnięciu ciasta biszkoptowego). Nastepnie całkowicie wystudzić.
Składniki na mus jabłkowy:
- 1kg kwaśnych jabłek
- 1/4 szklanki wody
- odrobina cukru (według uznania)
- 20g żelatyny
Jabłka umyć, obrać, usunąc gniazda i pokroić na kawałki. Włożyć do ganka, zalać wodą i dodać cukier. Zagotować, a następnie na małym ogniu i pod przykryciem gotować do miękkości.
Ugotowane jabłka zmiksować na mus. Na koniec dodać żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już częściowo stęgnięta wyłożyć ją na biszkopt. Nie mozna tego zrobić za wcześnie, żeby biszkopt nie nasiąkł sokiem.
Składniki na cynamonową piankę:
- 500g śmietany kremówki (najlepiej Łowicz, w żółtym pudełku)
- 15g żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1łyżeczka cynamonu
+ czekolada do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i cynamon. Na sam koniec wlać żelatynę i szybko dokładnie zmiksować.
Wyłożyć śmietanę na mus jabłkowy i schłodzić w lodówce do całkowitego stęgnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto w esy - floresy :)
Przepis: Moje Wypieki
Przepiękna! Nigdy takiej nie jadłam:)
ReplyDeleteSzarlotka to jest coś co po prostu uwielbiam :) Fajne jej połączenie z herbata widziałem na blogu klubu miłosników dobrej herbaty dilmah :) ciekawie połączyli smaki :)
ReplyDelete