Saturday, March 26, 2011

PANNA COTTA JOGURTOWA

Na zwieńczenie dietetycznego tygodnia - lekki i delikatny deser. Może nie do końca dietetyczny, bo ze śmietaną i dość tłustym jogurtem, ale na pewno zdrowy! Z podanych składników wyszło mi 7 deserków i jeszcze zostalo trochę galaretki i biszkoptu.


Składniki na biszkopt (na blachę ok 30x40cm):
  • 4 jajka (4 żółtka, 3 białka)
  • 50g cukru
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 40g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jogurtową:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 340g jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

+ galaretka truskawkowa

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i przelać do małych filiżanek, tak by na dnie każdej powstała cienka warstwa galaretki.

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać połowę cukru.
Żółtka ubić z pozostałym cukrem na pianę.
Pianę z białek delikatnie połączyć z żółtkami.
Oba rodzaje mąki oraz kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i połaczyć z masą jajeczną (można mikserem na najwolniejszych obrotach)
Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok 10-12 minut w temperaturze 190 st.C.
Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu wykroić małą szklanką kółeczka o troszkę mniejszej średnicy niż mają filiżanki, w których robimy panna cotte.

Masa jogurtowa:
Śmietankę z aromatem waniliowym podgrzać w rondelku i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się korzuch. Pod koniec dodać cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i zagotować do jego rozpuszczenia. Przestudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do przestudzonej masy śmietanowej, dokładnie wymieszać. Masę przelać przez sitko, żeby usunąć ewentualne grudki żelatyny.

Śmietanę połączyć z jogurtem i zmiksować na gładką masę.
Wylać kolejną warstwę na galaretkę.

Wstawić do lodówki na 2 godziny, żeby wszystko dobrze stęgło.

Przed podaniem zanurzyć na chwilę filiżankę w gorącej wodzie i delikatnie wysunąc deser na kółko z biszkoptu. Udekorować np. wiórkami czekolady. Zabrakło mi niestety listka miety lub melisy, a tak ładnie by się komponowało :)

1 comment:

  1. Świetny deser. Aż mi się łyżeczka do niego wyrywa:):):)

    ReplyDelete