Saturday, March 26, 2011

PALUSZKI Z KURCZAKA W SEZAMIE


Składniki na ok. 32 sztuki:
  • 4 piersi kurczaka, pokrojone w paseczki
  • 1/4 szklanka sosu teriyaki
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 szklanki platków kukurydzianych, rozdrobnionych
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu

Sos słodko-kwaśny:
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki octu z białego wina
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki sosu pomidorowego
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1 szklanka wody

Jogurt połaczyć z sosem teriyaki oraz curry. Zamarynować w nim kurczka, najlepiej na całą noc.
W miseczce połączyć rozdrobnione płatki kukurydziane i sezam. Obtoczyć w nim kawałki kurczaka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w temperaturze 190 st.C.
W tym czasie przygotować sos:
W rondelku zagotować ocet, wodę, bulion, cukier, sos pomidorowy, a na koniec dodać mąkę kukurydzianą, rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotować do zgęstnienia sosu.

Kurczka podawać na gorąco z ciepłym lub zimnym sosem.

1 comment:

  1. Bardzo fajny kurczak:)Sos też się ciekawie zapowiada:)

    ReplyDelete