Składniki na ok. 32 sztuki:
- 4 piersi kurczaka, pokrojone w paseczki
- 1/4 szklanka sosu teriyaki
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry
- 2 szklanki platków kukurydzianych, rozdrobnionych
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
Sos słodko-kwaśny:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki octu z białego wina
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki sosu pomidorowego
- 1/4 szklanki bulionu
- 1 szklanka wody
Jogurt połaczyć z sosem teriyaki oraz curry. Zamarynować w nim kurczka, najlepiej na całą noc.
W miseczce połączyć rozdrobnione płatki kukurydziane i sezam. Obtoczyć w nim kawałki kurczaka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w temperaturze 190 st.C.
W tym czasie przygotować sos:
W rondelku zagotować ocet, wodę, bulion, cukier, sos pomidorowy, a na koniec dodać mąkę kukurydzianą, rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotować do zgęstnienia sosu.
Kurczka podawać na gorąco z ciepłym lub zimnym sosem.
Bardzo fajny kurczak:)Sos też się ciekawie zapowiada:)
ReplyDelete