Thursday, February 17, 2011

"PIŁECZKI" Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU


Składniki na ok. 80 sztuk:
  • 80g miękkiego masła
  • 75g cukru
  • skorka otarta z 1/2 pomarańczy (lub cytryny)
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru pudru
  • 2 lyżeczki cynamonu
  • 1kg smalcu (ewentualnie 1l oleju) - do frytowania

1 sztuka to ok. 40 kcal.

Maslo utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać otartą skorkę pomarańczy, sól i po jednym jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i po 1 łyżce dodawać do ciasta, ciągle je ucierając, aż całkowicie się połączą.
Tłuszcz rozgrzać do 180 st.
Z ciasta formować małe kuleczki i frytować je na złoty kolor, po kilka sztuk, kilka krotnie obracając.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub bibule, ostudzić i obtoczyc w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

No comments:

Post a Comment