Składniki na ok. 80 sztuk:
- 80g miękkiego masła
- 75g cukru
- skorka otarta z 1/2 pomarańczy (lub cytryny)
- szczypta soli
- 4 jaja
- 400g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru pudru
- 2 lyżeczki cynamonu
- 1kg smalcu (ewentualnie 1l oleju) - do frytowania
1 sztuka to ok. 40 kcal.
Maslo utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać otartą skorkę pomarańczy, sól i po jednym jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i po 1 łyżce dodawać do ciasta, ciągle je ucierając, aż całkowicie się połączą.
Tłuszcz rozgrzać do 180 st.
Z ciasta formować małe kuleczki i frytować je na złoty kolor, po kilka sztuk, kilka krotnie obracając.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub bibule, ostudzić i obtoczyc w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
No comments:
Post a Comment