Składniki na 2 porcje:
- 1 duża pierś z kurczaka (ja dodałam jeszcze mały sznycelek z indyka)
- 1 średnia marchew
- ok 10cm kawałek pora
- mała cebulka
- 10 małych różyczek brokuła
- 50g migdałów
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu winnego
Sos:
- mała filiżanka bulionu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub ketchupu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina (nie koniecznie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso marynować przynajmniej na 30 minut.
Marchewkę i por pokroić w zapałki o długości ok. 7cm. Cebulkę w trochę grubsze zapałki.
Migdały podgotować 5 minut, następnie obrać ze skórki.
W woku rozgrzać olej (może być sojowy lub sezamowy) i przesmażyć kilka minut marchew i cebulę. Przełożyć na talerz. Teraz przesmażyć brokuła i por. Dodać marchew z cebulą oraz migdały.
Wszystko delikatnie skropić octem i sosem sojowym. Chwilę razem przesmażyć, stale mieszając. Wyjąć z woka.
Rozgrzać kolejną porcję oleju i przesmażyć na nim mięso (mięso przełożyć do woka razem z marynatą) Kawałki kurczaka smażyć krótko, tak, by się tylko ścięło.
Do mięsa włożyć wszystkie warzywa, zalać składnikami sosu (oprócz obu rodzajów mąki) i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut. Na koniec dodać do sosu obie mąki rozcieńczone z odrobiną zimnej wody i zagotować.
Podawać z makaronem sojowym/ryżowym lub ryżem.
Ja podałam z ryżowym penne (wynalazek, który znalazłam w Lidlu podczas azjatyckiego tygodnia:) wymieszanym z sosem sojowym i olejem sezamowym (olej nadał super smak!), a całość posypałam jeszcze podprażonym sezamem.
No comments:
Post a Comment