Składniki na foremke keksową o długości 26cm:
- 80g miękkiego masła
- 200g cukru
- 5 jaj
- 250g mąki
- 80g mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50ml rumu
- po 2 łyżki soku z cytryny i pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny i z 1/2 pomarańczy
- cukier puder do posypania
- do formy: maslo i mąka
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Obie mąki przeciać z proszkiem do pieczenia i po 1 łyżce dodawać do masy maślanej.
Następnie dodać otartą skórkę i sok z cytrusów oraz rum. Dokładnie zmiksować.
Formę wysmarować masłem i obsypać maką. Napełnic ciastem, wyrównać. Piec 65 minut w temp. 190 st.C.
Ostudzić na kratce i obsypać cukrem pudrem.
A gdzie przepis na babkę górniczą ?! Fajny blog :)
ReplyDelete