Thursday, February 17, 2011

CIASTO RUMOWO - CYTRUSOWE


Składniki na foremke keksową o długości 26cm:
  • 80g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 5 jaj
  • 250g mąki
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50ml rumu
  • po 2 łyżki soku z cytryny i pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny i z 1/2 pomarańczy
  • cukier puder do posypania
  • do formy: maslo i mąka

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Obie mąki przeciać z proszkiem do pieczenia i po 1 łyżce dodawać do masy maślanej.
Następnie dodać otartą skórkę i sok z cytrusów oraz rum. Dokładnie zmiksować.
Formę wysmarować masłem i obsypać maką. Napełnic ciastem, wyrównać. Piec 65 minut w temp. 190 st.C.
Ostudzić na kratce i obsypać cukrem pudrem.

1 comment:

  1. A gdzie przepis na babkę górniczą ?! Fajny blog :)

    ReplyDelete