Składniki na 4 porcje:
- 1 mała biała kapusta (ok.1kg)
- 30g świeżego imbiru (zastąpiłam 1 łyżeczką sproszkowanego)
- 3 łyżki oleju sojowego (zastapiłam sezamowym)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyzki octu winnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 375ml białego wina
Jeżeli uzywamy imbiru - drobno go posiekać.
W woku ozgrzać olej. Najpierw przesmażyć imbir, potem dodać kapustę i smażyć ją, mieszając, aż pokryje się warstwą tluszczową.
W miseczce połaczyć sos sojowy, przecier pomidorowy, ocet, sól, cukier i dodać do kapusty.
Następnie dodać wino, zagotować.
Oba rodzaje mąki zmieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do kapusty. Dokładnie zamieszać i zagotować.
Kapustę podawać na gorąco.
No comments:
Post a Comment