Thursday, February 3, 2011

SŁODKO-KWAŚNE KLOPSIKI NA MAKARONIE (Chun Wan Mian / Pekin)



Składniki na 4 porcje:
  • 500g mielonego mięsa (mieszanego)
  • 6 łyżek sosu sojowego (słodko - pikantny)
  • 4 łyżki wina ryżowego lub sherry amontillado
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1 średni por
  • 250g chińskiego makaronu z mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju sojowego
Na sos:
  • 250g marchwi
  • 250ml rosołu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego (słodko-pikantny)
  • 1/4 łyzeczki zmielonego pieprzu

Mielone mięso zagnieść z 3 łyżkami sosu sojowego, winem ryżowym (lub sherry) i jajkami. Masę doprawić solą i pieprzem.
Por oczyścić, umyć i pokroić w bardzo cienkie krążki. Wmieszać go do mięsa, które na chwilę odstawiamy. Następnie formować małe klopsiki o średnicy ok. 2,5 cm.
Makaron przygotować wedłu przepisu na opakowaniu (czasem wystarczy tylko zalać na kilka minut wrzątkiem i odstawić pod przykryciem) Następnie makaron odcedzić i przelać na sicie zimną wodą. Rozmieszać z trzema łyżkami sosu sojowego, przełożyć na podgrzany półmisek i tzrymać w cieple.
Marchew obrać i pokroić ukośnie na bardzo cienkie plasterki. Przesmażyc je krótko na patelni, a potem zalać rosolem i trzymać na małym ogniu przez ok. 5min. Ketchup i przecier wymieszać z 3 lyżkami wody i dodać do marchwi. Oba rodzaje mąki rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować. Sos doprawić sosem sojowym i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i ze wszystkich stron obsmażyć na nim klopsiki.
Klopsiki ułożyć na makaronie, polać sosem i od razu podawać na stół.




No comments:

Post a Comment