Składniki na 4 porcje:
- 600g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
- 200g młodej marchewki (może być mrożona)
- 200g obranych i pokrojonych w cząstki gruszek
- 200g obranych i pokrojonych w cząstki jabłek
- 150 ml białego wina
- 200ml śmietany 30%
- curry, imbir, cynamon, biały pieprz, sól
- olej
Pokrojonego w kostkę kurczaka natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Zostawić na godzinkę.
Następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, dodać curry, zalać białym winem i dusić 15 minut.
Dodać śmietanę, młodą marchewkę, jabłka, gruszki, i dusić, co jakiś czas mieszając, ok. 5minut.
Pod koniec doprawić imbirem, cynamonem, solą i pieprzem.
Podawać z dzikim ryżem lub kuskusem.
U mnie w zestawieniu z sałatką z kuskus z orzechami, rukolą i pomidorkami.
No comments:
Post a Comment