Saturday, February 19, 2011

CURRY Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ, JABŁKIEM I GRUSZKĄ


Składniki na 4 porcje:
  • 600g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 200g młodej marchewki (może być mrożona)
  • 200g obranych i pokrojonych w cząstki gruszek
  • 200g obranych i pokrojonych w cząstki jabłek
  • 150 ml białego wina
  • 200ml śmietany 30%
  • curry, imbir, cynamon, biały pieprz, sól
  • olej


Pokrojonego w kostkę kurczaka natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Zostawić na godzinkę.
Następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, dodać curry, zalać białym winem i dusić 15 minut.
Dodać śmietanę, młodą marchewkę, jabłka, gruszki, i dusić, co jakiś czas mieszając, ok. 5minut.
Pod koniec doprawić imbirem, cynamonem, solą i pieprzem.
Podawać z dzikim ryżem lub kuskusem.

U mnie w zestawieniu z sałatką z kuskus z orzechami, rukolą i pomidorkami.



No comments:

Post a Comment