Składniki:
- 4 szklanki ryżu do sushi
- 4 szklanki wody
Składniki sosu do ryżu:
- pół szklanki octu ryżowego
- 4 łyzki octu
- 1 łyżeczka soli
- pół łyzeczki sosu sojowego
Ryż po wypłukaniu i po czasie moczenia odcedzić i zalać 4 szklankami wody. Przykryć.
Nastepnie doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, natychmiast zminiejszyć ogień i na bardzo malutkim gazie trzymać ryż pod przykryciem 10 minut.
Po 10 minutach wyłączyć zupełnie gaz i zostawić garnek (nadal pod przykryciem) na ciepłym palniku na kolejne 20 minut.
Po tym czasie przełożyć ryż do drewnianej lub porcelanowej misy (nigdy do metalowej!) i połączyć z sosem, mieszając dokładnie drewnianą lub porcelanową szpatułką (również nie metalową)
Ryż ostudzić. Japończycy wachlują go, aż osiągnie temperaturę pokojową ;))
Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć w rondelku i podgrzewać tak długo, aż się rozpuszczą.
No comments:
Post a Comment