Tuesday, January 18, 2011

RYŻ DO SUSHI

Ryż do sushi jest nieco twardszy niż do innych dań, ma również krótsze ziarenka, właściwie prawie okrągłe. Ryż ten należy dokładnie opłukać, aż woda będzie prawie całkiem czysta. Następnie zalać wodą i pozostawić pod szczelnym przykryciem od pół godziny do kilku godzin.



Składniki:
  • 4 szklanki ryżu do sushi
  • 4 szklanki wody

Składniki sosu do ryżu:
  • pół szklanki octu ryżowego
  • 4 łyzki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyzeczki sosu sojowego

Ryż po wypłukaniu i po czasie moczenia odcedzić i zalać 4 szklankami wody. Przykryć.
Nastepnie doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, natychmiast zminiejszyć ogień i na bardzo malutkim gazie trzymać ryż pod przykryciem 10 minut.
Po 10 minutach wyłączyć zupełnie gaz i zostawić garnek (nadal pod przykryciem) na ciepłym palniku na kolejne 20 minut.

Po tym czasie przełożyć ryż do drewnianej lub porcelanowej misy (nigdy do metalowej!) i połączyć z sosem, mieszając dokładnie drewnianą lub porcelanową szpatułką (również nie metalową)

Ryż ostudzić. Japończycy wachlują go, aż osiągnie temperaturę pokojową ;))

Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć w rondelku i podgrzewać tak długo, aż się rozpuszczą.

No comments:

Post a Comment