Monday, January 17, 2011

CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI



Składniki na ok. 25 ciasteczek:
  • 115 g miękkiego masła
  • 85 g brązowego cukru
  • 1 lekko roztrzepane jajko
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 125 g białej czekolady, posiekanej
  • 50 g dowolych posiekanych orzechów
  • szczypta soli

Masło ubić z cukrem, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać jajko i dalej miksować. Dodać mąkę, sól, czekoladę i orzechy, dobrze wymieszać. Masę dokładnie wyrobić.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczać.
Piec w temp. 190^(o)C przez około 10 - 12 minut, aż będą koloru jasnobrązowego.
Ostudzić na kratce.

No comments:

Post a Comment