Składniki na ok. 25 ciasteczek:
- 115 g miękkiego masła
- 85 g brązowego cukru
- 1 lekko roztrzepane jajko
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 125 g białej czekolady, posiekanej
- 50 g dowolych posiekanych orzechów
- szczypta soli
Masło ubić z cukrem, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać jajko i dalej miksować. Dodać mąkę, sól, czekoladę i orzechy, dobrze wymieszać. Masę dokładnie wyrobić.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczać.
Piec w temp. 190^(o)C przez około 10 - 12 minut, aż będą koloru jasnobrązowego.
Ostudzić na kratce.
No comments:
Post a Comment