Składniki na 20 babeczek:
- 125 g masła
- 160 g cukru pudru
- 300 g mąki
- 1 łyzeczka aromatu waniliowego
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyzeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suszonej żurawiny
- 90 g białej czekolady, posiekanej
- waniliowy cukier puder do posypania
Masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z palnika i dodać do niego cukier, wanilię i rozgniecione banany. Dodać jogurt i jajka. Połączyć mikserem na najwolnieszych obrotach. Następnie wmiksować mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Na koniec wsypać żurawinę i czekoladę i delikatnie wmieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypelnić ciastem (powinno wyjść ok.20 babeczek).
Piec w temp. 180 st. ok 22 minut - na jasnozłoty kolor.
Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment