Przespis na około 20 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 25 dag drobno posiekanej piersi kurczaka
- mała cebula, drobno posiekana
- 1 pomidor, spażony i obrany ze skórki (+ łyżka koncentratu pomidorowego)
- 3 dag migdałów w płatkach, podprażonych
- 3 dag rodzynek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 50 ml białego wina
- oliwa
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
Dodać drobno posiekaną pierś kurczaka. Smażyć, stale mieszając, aż mięso nabierze zlotego koloru.
Następnie dodać rodzynki, obranego i pokrojonego pomidora (a, że są teraz mało smaczne, dodalam łyżkę koncentratu), prażone płatki migdałów, natkę pietruszki i podlać winem. Przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować sos.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i pokroić na 20 kwadracików. Każdy kwadracik na środku posmarować lekko oliwą i nałożyć łyżeczkę farszu. Zagiąć w pół, tworząć trójkątny pierożek. Mocno zacisnąć brzegi, najlepiej przy pomocy widelca.
Posmarować oliwą. Można posypać kminkiem.
Piec 25 minut w temp. 180 st.
No comments:
Post a Comment