Tuesday, January 18, 2011

PASZTECIKI Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I BAKALIAMII


Przespis na około 20 sztuk:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dag drobno posiekanej piersi kurczaka
  • mała cebula, drobno posiekana
  • 1 pomidor, spażony i obrany ze skórki (+ łyżka koncentratu pomidorowego)
  • 3 dag migdałów w płatkach, podprażonych
  • 3 dag rodzynek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • oliwa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać przyprawy (paprykę, kminek, sól, cynamon), przesmażyc jeszcze 1-2 minutki.
Dodać drobno posiekaną pierś kurczaka. Smażyć, stale mieszając, aż mięso nabierze zlotego koloru.
Następnie dodać rodzynki, obranego i pokrojonego pomidora (a, że są teraz mało smaczne, dodalam łyżkę koncentratu), prażone płatki migdałów, natkę pietruszki i podlać winem. Przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować sos.

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i pokroić na 20 kwadracików. Każdy kwadracik na środku posmarować lekko oliwą i nałożyć łyżeczkę farszu. Zagiąć w pół, tworząć trójkątny pierożek. Mocno zacisnąć brzegi, najlepiej przy pomocy widelca.

Posmarować oliwą. Można posypać kminkiem.

Piec 25 minut w temp. 180 st.



No comments:

Post a Comment