Składniki na ok. 50 babeczek (pieczonych w małych foremkach):
- 2 szklanki mąki - z tej ilości odejmujemy 4 łyżki i dodajemy 4 łyżki kakao
- 200g chłodnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem, zagnieść i chłodzić w lodówce 30 min.
Ok. 50 małych babeczek wysmarować roztopionym masłem, dokładnie wylepić ciastem i piec ok. 10-12 minut w temp.200 st. Wystudzić i delikatnie bardzo wyciągnąć z foremek.
Krem karmelowy:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 90g miękkiego masła
Zamkniętą puszkę umieścić w garnku z wodą (tak, by była cała pod wodą). Gotować 3 godziny, w razie potrzeby dolewając wody - to ważne! Czytałam kiedyś, że ktoś zostawił gotującą się puszkę samą sobie i... wybuchła!
W ten sposób uzyskujemy masę kajmakową. Należy ją dobrze wystudzić.
Masło ucieramy, aż zrobi się jasne i puszyste. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawać masę kajmakową. Schłodzić przez ok. godzinę.
Masą napełnić rękaw cukierniczy i udekorować babeczki.
Oczka i noski:
- ok. 50 orzechów laskowych w czekoladzie (lub innych czekoladowych kuleczek)
- opakowanie białych draży
- odrobinka kakao
Z kakako i kilku kropli ciepłej wody zrobić gęstą masę i wykałaczką "namalować" oczka na drażach.
Na babeczkach ułożyć noski z czekoaldowych kulek i oczka z draży.
Przechowywać w lodówce.
Ale piękne mordki!
ReplyDelete