Wednesday, January 19, 2011

CZEKOLADOWE STWORKI Z KARMELOWYM KREMEM

Przepis podstawowy pochodzi z Moich Wypieków. Babeczki "przystosowałam" do okazji, jaką były urodziny mojej Chrześniaczki :) i zrobiłam z nich śmieszne "stworki".


Składniki na ok. 50 babeczek (pieczonych w małych foremkach):
  • 2 szklanki mąki - z tej ilości odejmujemy 4 łyżki i dodajemy 4 łyżki kakao
  • 200g chłodnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem, zagnieść i chłodzić w lodówce 30 min.

Ok. 50 małych babeczek wysmarować roztopionym masłem, dokładnie wylepić ciastem i piec ok. 10-12 minut w temp.200 st. Wystudzić i delikatnie bardzo wyciągnąć z foremek.

Krem karmelowy:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 90g miękkiego masła

Zamkniętą puszkę umieścić w garnku z wodą (tak, by była cała pod wodą). Gotować 3 godziny, w razie potrzeby dolewając wody - to ważne! Czytałam kiedyś, że ktoś zostawił gotującą się puszkę samą sobie i... wybuchła!
W ten sposób uzyskujemy masę kajmakową. Należy ją dobrze wystudzić.

Masło ucieramy, aż zrobi się jasne i puszyste. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawać masę kajmakową. Schłodzić przez ok. godzinę.

Masą napełnić rękaw cukierniczy i udekorować babeczki.

Oczka i noski:
  • ok. 50 orzechów laskowych w czekoladzie (lub innych czekoladowych kuleczek)
  • opakowanie białych draży
  • odrobinka kakao

Z kakako i kilku kropli ciepłej wody zrobić gęstą masę i wykałaczką "namalować" oczka na drażach.
Na babeczkach ułożyć noski z czekoaldowych kulek i oczka z draży.

Przechowywać w lodówce.

1 comment: