Składniki na ok. 40-50 ciasteczek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta soli
- 165 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanki ciemnego rumu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Masło utrzeć z 1/3 szklanki cukru pudru na jasną, puszystą masę.
Dodawać po 1 łyżce rumu i aromatu waniliowego, stale miksując.
Na koniec wsypać suche składniki i zmiksować.
Ciasto wychodzi klejące i o konsystencji masła, dlatego trzeba je podzielić na 2 części. Z każdej części uformować wałek o średnicy ok 3-4 cm. Wałki położyć na papier do pieczenia i umieścić na godzinkę w zamrażalce.
Po tym czasie wałki ciasta pokroić na plasterki o grubości 4mm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 15 minut w temp. 180st C.
Po upieczeniu przestudzić na kratce i obtoczyć w pozostałym cukrze pudrze.
Przepis z Moich Wypieków.
No comments:
Post a Comment