Sunday, December 26, 2010

MAŚLANO - RUMOWE CIASTECZKA

Baaardzo maślane, rozpływające się w ustach ciasteczka z wyraźną korzenna nutą. Takie...zimowe :)



Składniki na ok. 40-50 ciasteczek:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • 165 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Oba rodzaje mąki, przyprawy i sól połączyć w misce.
Masło utrzeć z 1/3 szklanki cukru pudru na jasną, puszystą masę.
Dodawać po 1 łyżce rumu i aromatu waniliowego, stale miksując.
Na koniec wsypać suche składniki i zmiksować.
Ciasto wychodzi klejące i o konsystencji masła, dlatego trzeba je podzielić na 2 części. Z każdej części uformować wałek o średnicy ok 3-4 cm. Wałki położyć na papier do pieczenia i umieścić na godzinkę w zamrażalce.
Po tym czasie wałki ciasta pokroić na plasterki o grubości 4mm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 15 minut w temp. 180st C.
Po upieczeniu przestudzić na kratce i obtoczyć w pozostałym cukrze pudrze.

Przepis z Moich Wypieków.

No comments:

Post a Comment