Składniki na 15 - 20 bułek:
- 730g mąki pszennej
- 250ml piwa
- pół szklanki ciepłej wody
- 25g drożdży
- 50g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- sezam, mak, siemię lniane, ziarno słonecznika, dyni
Z pół szklanki wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie powinien się zacząć pienić.
Następnie dodać piwo, roztopione masło, mąkę i sól. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu formować z ciasta niewielkie kulki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Tak przygotowane bułki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po napuszeniu posmarować bułki jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać różnymi ulubionymi ziarnami.
Piec 25 minut w temp. 200st, aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Źródło: Moje Wypieki
No comments:
Post a Comment