Składniki na ok. 12 bułek:
- 1 łyżka suchych drożdży
- 3 łyzki cukru
- 1 łyżeczka soli
- po 1 łyżczce suszonych lub świeżych i posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku, drobnego szczypiorku, rozmarynu (i/lub innych, według uznania)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko rozmącone z łyżką mleka
- gruba sól morska
Drożdże wymieszać z mąką, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Przełożyć do wysmarowanej oliwą misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiać. Podzielić na 12 części i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułki układać w odstępach ok 1,5cm, tak by połączyły się podczas pieczenia.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok.30 minut.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać obficie solą morską.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180st.
No comments:
Post a Comment