Pralinki orzechowe
Składniki na ok. 30 pralinek:
- 150g masła
- 200g herbatników "Bebe", zmielonych
- 90g cukru pudru
- 150g zmielonych orzechów włoskich + ok.100g do obtaczania
- 20g mielonych migdałów + 20g do obtaczania
- 2 łyżki rumu
Masło stopić i lekko przestudzić.
Suche składniki połączyć w misce i dolać do nich stopione masło i rum.
Połączyć mikserem na wolnych obrotach.
Formować kuleczki wielkości małych orzechów włoskich.
Obtaczać w mieszance mielonych migdałów i orzechów.
Przechowywać w lodówce (do tygodnia)
Pralinki "Rafaello"
Składniki na ok. 55 pralinek:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 250g miękkiego masła
- 250g mleka w proszku
- 250g wiórków kokosowych + 100g do obtoczenia
- 2 duże wafle, zmielone
- 2 łyżki rumu
- ok. 55 migdałów, sparzonych, obranych ze skórki i lekko podprażonych w piekarniku
Wodę zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia, mieszając do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodać wszystkie pozostałe składniki, prócz migdałów. Dokładnie wymieszać (można mikserem na wolnych obrotach)
Masę wstawić na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie lepić kulki wielkości małych orzechów włoskich. W środku każdej kulki umieścić migdał.
Kulki obtaczać w wiórkach.
Przechowywać w lodówce (do tygodnia)
Przepis pochodzi od Dorotki.
Śliwki w marcepanie i czekoladzie
Nie zdążyłam policzyć ile ich wyszło i połowa zniknęła, ale szacuję, że było ich ok. 25. ;)
Składniki:
- ok. 25 suszonych śliwek (miękkich)
- ok. 500g masy marcepanowej
- 200g gorzkiej czekolady + łyżka masła - rozpuszczone w kąpieli wodnej
- posiekane orzechy włoskie
Śliwki można wcześniej namoczyć na noc w rumie lub brandy.
Śliwki oblepić marcepanem i uformować kulki wielkości orzechów włoskich.
Zamaczać i obtaczać w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Wierzch obsypać siekanymi orzechami. Wstawić na noc do lodówki do całkowitego zastybięcia.
Kandyzowana skórka pomarańczy w czekoladzie
Śliwki w czekoladzie
A z czekolady, która mi pozostała po obtaczaniu pralinek marcepanowych i skórek zrobiłam jeszcze kilkanaście śliwek w czekoladzie. Te również można wcześniej namoczyć na noc w rumie.
No comments:
Post a Comment