Tuesday, December 14, 2010

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZY I CYTRYNY

Kandyzowana skórka cytrusów (w szczególności pomarańczy i cytryny) na pewno przyda się podczas Świąt jako dodatek do serników, makowców, pierników. Można z niej również wyczarować pralinki, które mogą stać się słodkim dodatkiem do prezentów...



Składniki:
  • 1 cytryna z grubą skórką
  • 1 pomarańcza z gruba skórką
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Cytrusy dokładnie wyszorować i obierać ze skóry tak, by na skórce było jak najmniej białego miąższu, który ma gorzki smak. Po obraniu można jeszcze dokładniej wykroić to białe.
Skórki gotować 15 minut, następnie odcedzić.
W rondelku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. W tak powstałym syropie gotować skórki cytrusów ok godziny, a dokładnie do momentu aż staną się przezroczyste i woda prawie całkowicie wyparuje.
Odłożyć na kratkę i pozostawić na noc do wyschnięcia.





Pralinki z kandyzowanej skórki najlepiej wykonać ze skórki pomarańczowej. Na średnią porcyjkę potrzeba:
  • 2 pomarańcze
  • 200g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka masła

Kandyzowaną skórkę pokroić na 1cm długie paski.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Paski skórki zamaczać w czekoladzie.
Odłożyć do obeschnięcia na kratkę.

2 comments:

  1. O! To wypróbuję jutro, albo po jutrze.

    ReplyDelete
  2. A jaki pyyyszny syrop zostaje po gotowaniu!! Musiałam jak najszybciej wylać, bo nie mogłam się oderwać od garnka! :))

    ReplyDelete