Składniki:
- 1 cytryna z grubą skórką
- 1 pomarańcza z gruba skórką
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Cytrusy dokładnie wyszorować i obierać ze skóry tak, by na skórce było jak najmniej białego miąższu, który ma gorzki smak. Po obraniu można jeszcze dokładniej wykroić to białe.
Skórki gotować 15 minut, następnie odcedzić.
W rondelku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. W tak powstałym syropie gotować skórki cytrusów ok godziny, a dokładnie do momentu aż staną się przezroczyste i woda prawie całkowicie wyparuje.
Odłożyć na kratkę i pozostawić na noc do wyschnięcia.
Pralinki z kandyzowanej skórki najlepiej wykonać ze skórki pomarańczowej. Na średnią porcyjkę potrzeba:
- 2 pomarańcze
- 200g gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
Kandyzowaną skórkę pokroić na 1cm długie paski.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Paski skórki zamaczać w czekoladzie.
Odłożyć do obeschnięcia na kratkę.
O! To wypróbuję jutro, albo po jutrze.
ReplyDeleteA jaki pyyyszny syrop zostaje po gotowaniu!! Musiałam jak najszybciej wylać, bo nie mogłam się oderwać od garnka! :))
ReplyDelete