Składniki:
- 100g orzechów włoskich, łuskanych
- olej do smażenia
- 250g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
- 1 cebula pokrojona na piórka
- 3 posiekane dymki
Marynata do mięsa:
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- kilka kropli oleju sezamowego
- sól, pieprz, imbir
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka maki kukurydzianej
Sos:
- 1/2 filiżanki wywaru
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Orzechy gotować w wodzie 3-4 minuty. Dokładnie osuszyć. Podsmażyć na oleju na zloty kolor.
Przyprawy na marynatę wymieszać, połączyć z mięsem, odstawić na 15minut.
W woku rozgrzać olej i mieszając, przesmażyć marchewkę. Dodać dymkę i cebulkę, dalej smażyć 2-3minuty, ciągle mieszając. Przełożyć na talerz. Teraz na olej w woku wrzucić mięso i smażyć, żeby się ścięło i leciutko zrumieniło. Dodać warzywa. Zalać bulionem. Oba rodzaje mąki wymieszać z odrobinką wody, dodać do woka. Zagotować pod przykryciem, zostawić na chwilkę na małym ogniu.
Podawać z makaronem ryżowym lub smażonym ryżem.
No comments:
Post a Comment