Saturday, November 6, 2010

WIEPRZOWINA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI



Składniki:
  • 100g orzechów włoskich, łuskanych
  • olej do smażenia
  • 250g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 cebula pokrojona na piórka
  • 3 posiekane dymki

Marynata do mięsa:
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • sól, pieprz, imbir
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka maki kukurydzianej

Sos:
  • 1/2 filiżanki wywaru
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Orzechy gotować w wodzie 3-4 minuty. Dokładnie osuszyć. Podsmażyć na oleju na zloty kolor.
Przyprawy na marynatę wymieszać, połączyć z mięsem, odstawić na 15minut.
W woku rozgrzać olej i mieszając, przesmażyć marchewkę. Dodać dymkę i cebulkę, dalej smażyć 2-3minuty, ciągle mieszając. Przełożyć na talerz. Teraz na olej w woku wrzucić mięso i smażyć, żeby się ścięło i leciutko zrumieniło. Dodać warzywa. Zalać bulionem. Oba rodzaje mąki wymieszać z odrobinką wody, dodać do woka. Zagotować pod przykryciem, zostawić na chwilkę na małym ogniu.
Podawać z makaronem ryżowym lub smażonym ryżem.

No comments:

Post a Comment