Sunday, November 7, 2010

DIM SUM Z MIELONYM MIĘSEM / Xiao LOng Rou Bao (z Pekinu)


Składniki na 4 porcje:
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • pieprz, imbir
  • 250g mąki

Mięso dokładnie wymieszać z sosem sojowym, winem, olejem i przyprawami.
Mąkę połączyć z 125ml wody i zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy 3cm i podzielić na 24 części. Każdy kawałek rozwałkować. Nałożyć łyżeczkę farszu. Ciasto zebrać u góry i zakręcić.
Pierożki gotować na parze 10 minut.
Podawać z sosem sojowym.

No comments:

Post a Comment