Saturday, November 6, 2010

JAJKA FU YUNG


Składniki:
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 cebulki dymki, posiekane
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 100g kiełków sojowych

Rozgrzać piekarnik do temp. 250st.
Jajka ubić z sosem sojowym, dodać dymkę, sól i pieprz.
Na dużej patelni podsmażyć 2-3 minuty kiełki sojowe. Zalać masą jajeczną i trzymać na średnim ogniu, aż się zetnie. Następnie wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika, żeby ścięła się wierzchnia warstwa. Następnie odwrócić i podsmażyć również z drugiej strony. Omlet najłatwiej odwrócić za pomocą dwóch talerzy - przykryć patelnie jednym talerzem, odwrócić do góry nogami, tą samą czynność powtórzyć używając drugiego talerza, a następnie znów na patelnię.
Gotowy omlet pokroić. Podawać posypany posiekanym szczypiorem od dymki.

1 comment:

  1. Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje. Muszę spróbować!

    ReplyDelete