Saturday, November 6, 2010
WARZYWA MIESZANE NA PATELNI / Chao Su Cai (z Pekinu)
Składniki:
1 duża marchew
1 średnia biała rzodkiew
1 mały seler
1 średni por
200g kiełków sojowych
4 łyżki oleju (najlepiej sezamowy albo sojowy)
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki sosu sojowego
łyżka prażonych ziaren sezamu
Warzywa oczyścić, umyć, pokroić w drobne paseczki, tzw zapałki. W woku rozgrzać olej i ok. 5min. przesmażyć na nim, stale mieszając, marchew, seler i rzodkiew. Dodać sól i 2 łyżki octu, zamieszać. Odłożyć na półmisek. Teraz kilka minut przesmażyć pora i kiełki, na koniec znowu dodać ocet, zamieszać. Wszystkie warzywa wymieszać w misce z sosem sojowym. Schłodzić w lodówce. Posypać ziarnem sezamu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment