Składniki na 4 porcje:
- 8 skrzydełek kurczaka
- 2 cebule dymki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 4 łyżki oleju sezamowego
Na sos:
- 75ml wina ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu
Skrzydełka podzielić w stawie na pół, końcówki odrzucić.
Dymkę oczyścić i pokroić na krążki o grubości 0,5 cm. W woku rozgrzać olej i krótko przesmażyć dymkę. Na patelni przyrumienić kurczaka. Obsypać imbirem.
Wylać zbędny tłuszcz i przełożyć do woka, wymieszać z dymką.
Wino ryżowe rozmieszać z sosem sojowym i miodem. Powstałym sosem podlać kurczaka i dymkę i zagotować. Dusić wszystko pod przykryciem, na małym ogniu, 20minut. Kawałki kurczaka kilkakrotnie przewracać na drugą stronę.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i stale mieszając prze następne 10 minut potrawę wygotować, tak by zostało jeszcze trochę sosu. Uwaga: potrwa łatwo się przypala.
Kurczaka można podawać na gorąco lub na zimno. Można posypać prażonym sezamem.
No comments:
Post a Comment