Saturday, November 13, 2010

MUFFINKI URODZINOWE



Składniki na ok. 14 muffinek:
  • 220g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 210g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 50g drobno pokrojonej czekolady (według gustu- gorzkiej, mlecznej)

Składniki na krem:
  • 300g serka Philadelphia (naturalnego)
  • 250g miękkiego masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy, w ilości według uznania (ja dodałam soku z buraczków:)


Babeczki: Wszystkie składniki, oprócz czekolady, zmiksować na gładką masę. Na koniec delikatnie wmieszać czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić do połowy ciastem (bardzo rosną!) Piec w 170st przez ok. 22 minuty, do "suchego patyczka". Ostudzić.

Krem: Masło utrzeć do białości. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać cukier puder. Następnie również stopniowo dodawać serek, dalej ucierać. Dodać barwnik, zmiksować. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować dokładnie ostudzone muffinki. Posypać ulubioną posypką lub tartą czekoladą.
Przechowywać w lodówce.

Przepis z Moich Wypieków. Wizualnie trochę odbiega od ideału ze zdjęć, ale to z powodu braku odpowiedniej nasadki do rękawa cukierniczego :)

No comments:

Post a Comment