Składniki na ok.10 babeczek:
- 250g masła
- 150g mąki
- 4 żółtka
- 200g cukru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100g zmielonych migdałów
- pół filiżanki koniaku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Kawę rozpuścić w koniaku. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać na przemian po żółtku i po łyżce mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i migdałami. Na końcu wlać kawę, rozpuszczoną w koniaku.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto. Piec 35minut w 180st.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Czasem dodaję do każdej muffinki wisienkę. Tak mi jakoś psuje połączenie kawy i wisienki. Kładę je wówczas w połowie pieczenia na każdą muffinkę. Ale babeczki wychodzą wtedy trochę zapadnięte. (jeśli by wisienkę położyć przed pieczeniem, zapadnie się całkowicie w ciasto, co z resztą nie robi większej różnicy :) połączenie smaków i tak jest!)
No comments:
Post a Comment