Sunday, November 7, 2010

KREWETKI W MIODZIE / Chao Da Xia (z Pekinu)


Składniki:

Sos:
6 cebul dymek
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, imbir

+24 duże krewetki (ja użyłam małych, nie liczyłam ile:)

Dymkę oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Olej rozgrzać i krótko przesmażyć cebulkę. Składniki sosu połączyć i dodać do woka i dolać 250ml wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, 20 minut. Obie mąki połączyć z odrobiną wody pod koniec gotowania dodać do sosu. Krewetki umyć, osuszyć, obrać i na sam koniec gotowania (mają się tylko podgrzać) dodać do sosu.
Można użyć mrożonych krewetek.

No comments:

Post a Comment