Monday, October 25, 2010

SZARLOTKA PIERNIKOWA

Kolejny przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. I kolejny na liście moich ulubionych! I myślę, ze nie tylko moich, ale wszystkich, którzy mieli okazję degustować :) Wczoraj zaserwowałam tą szarlotkę rodzince. Wszyscy się rozpływali :)) Niektórzy zjedli po dwie porcje! Podałam ją na ciepło, z kulką śmietankowych lodów, posypaną cukrem pudrem z cukru trzcinowego i cynamonem oraz podprażonymi orzechami włoskimi. Połączenie po prostu boskie!! Szarlotka jest lekko piernikowa w smaku, a ciasto robione jest na mące razowej.



Składniki na blachę 20x30cm:


Ciasto:


  • 3 szklanki mąki pszennej razowej

  • szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 100g masła

  • 1/2 szklanki brązowego cukru

  • 1 duże jajko

  • 1/2 szklanki płynnego miodu

  • szklanka orzechów włoskich

Masa jabłkowa:


  • 2,5 kg jabłek

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2/3 szklanki rodzynek (jeśli są twarde, namoczyć w gorącej wodzie)

  • 3-4 łyżki brązowego cukru

  • 2 łyżki płynnego miodu

Do posypania:


  • 1/4 szklanki cukru pudru z brązowego cukru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać pokrojone masło, brązowy cukier, jajko, miód. Posiekać nożem i szybko zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1godz.

Formę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na placki zbliżone do wymiarów formy. Jeden z nich przełożyć do blachy. Ewentualne wybrakowania wylepić ciastem. Wielokrotnie podziurkować

widelcem i rozsypać na nim posiekane orzechy włoskie. Piec w temp. 190st 15minut na lekko złoty kolor i do momentu aż ciasto z wierchu będzie lekko chrupiące. Wyjąć z piekarnika.



Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do dużej miski i delikatnie połączyć z sokiem z cytryny, przyprawami, rodzynkami, miodem i cukrem. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Drugą połowę ciasta rozwałkować na wielkość formy i położyć na masę jabłkową. W kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180st przez 30minut, następnie przykryć folią aluminiową (żeby się za bardzo nie przyrumieniło) i piec jeszcze 15minut.


Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło. Podana z lodami śmietankowymi, posypana (lody też) mieszanką brązowego cukru i cynamonu oraz posypana podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.






No comments:

Post a Comment