Składniki na ok. 50 sztuk:
- 400g mąki
- 120g cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 kieliszek rumu (2cl)
- 250g masła
- cukier puder
- 250g dżemu morelowego
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, żółtko, rum, masło. Posiekać i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić 2godz. w lodówce.
Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość ok 3mm. Wycinać krążki i pierścienie o tej samej średnicy (ok. 5cm) Piec w temperaturze 180st przez ok. 10-15min. Ostudzić. Następnie pierścienie obsypać cukrem pudrem.
W rondelku rozgrzać dżem i wymieszać go na gładką masę. Krążki posmarować dżemem i nakładać na nie pierścienie. Do każdego pierścienia nałożyć jeszcze trochę dżemu. Ciastka muszą dobrze wyschnąć.
Można też wycinać inne kształty.
No comments:
Post a Comment