Muffiny - żabki z dżemem truskawkowym. Przepis podstawowy z blogu Arabeska.
Na 12 muffinek:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- pół słoiczka dżemu truskawkowego
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 5-6 łyżek gorącej wody lub soku z cytryny
- zielony barwnik spożywczy
+ białe draże, kakao
Cukier zmiksować z wodą/cukrem. Jeśli lukier będzie zbyt płynny dodać cukru, jeśli zbyt suchy - wody/soku.
Całkowicie ostudzone muffiny polukrować, a na wierzchu ułożyć draże. Odrobinkę kakao wymieszać z kropelką wody, tak żeby powstała gęsta "pasta" i wykałaczką zrobić kropeczki na drażach.
Marcepanowa żaba
No comments:
Post a Comment