Sunday, October 17, 2010

SEROWE TRÓJKĄCIKI (tiropites)

Kuchnia grecka jest jedną z moich ulubionych. Poniżej troszkę przerobiony przepis na tradycyjne greckie pierogi z serem.


Składniki:
  • 250g sera ricotta
  • 250g sera feta
  • 4 jaja
  • pieprz
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego lub fillo
  • rozmącone żółtko
  • 2 łyżki sezamu

Piekarnik nagrzać do temp. 200st. W misce wymieszać oba rodzaje sera, jaja, przyprawić pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i pokroić na kwadraty ok. 10 x 10cm. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu, złożyć na pół, a brzegi zagnieść widelcem. Gotowe trójkąty ułożyć na posmarowanej oliwą blasze. Posmarować rozmąconym żółtkiem i obsypać sezamem. Piec ok. 20min, aż trójkąty uzyskają złoty kolor.

No comments:

Post a Comment