Skladniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 duży słoik ogórków konserwowych
- 1 pęczek szczypiorku
- ok. 300ml majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 ząbki czosnku
- słodka papryka, sproszkowana
Ziemniaki umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Gotować w osolonej wodzie ok.13 minut. To ważne by ziemniaki nie były zbyt miękkie, ale też by nie były w środku surowe. Trzeba ich pilnować pod koniec gotowania, żeby nie przegapić tego momentu :) Wystudzić i na kilka godzin wstawić do lodówki. Następnie pokroić na niewielkie kawałki.
Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Szczypiorek drobno posiekać.
Z majonezu, jogurtu, musztardy, przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos.
Delikatnie połączyć sos, ogórki, szczypiorek i ziemniaki.
Schłodzić w lodówce.
No comments:
Post a Comment