Składniki na 2 bochenki chleba:
- 900g mąki pszennej
- 1 paczka suszonych drożdży
- 3 łyżeczki sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 lyżki oliwy z oliwek + odrobina do posmarowania przed pieczeniem
- 600ml ciepłej wody
- 250g grubo posiekanych czarnych oliwek
W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, 2 łyżeczki ziaren sezamu, sól, roztarte oregano oraz oliwę. Mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodawać ciepłą wodę tak, aby powstało zwarte ciasto.
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i zagniatać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Przełożyć ciasto do miski nasmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przełożyć ciasto ponownie na stolnicę i delikatnie wgnieść oliwki. Podzielić na 2 części i nadać kształt okrągłych bochenków. Przełożyć na blachę posmarowaną oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ostrym nożem naciąć wierzch bochenka, posmarować oliwą i posypać sezamem.
Chlebek piec 10 minut w temp. 220st. C, a następnie jeszcze 30-35 minut w temp.190st.C.
Wystudzić na metalowej kratce.
Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chleb
ReplyDelete