Tuesday, April 26, 2011

BUŁKI Z SIEMIENIEM LNIANYM

Jak co roku na wielkanocne śniadanie upiekłam bułeczki. Nie trzeba wcale zrywać się skoro świt, żeby od 6 ugniatać ciasto drożdżowe. Bułeczki można przygotować dzień wcześniej. Uformować, ułożyć na blaszce i wstawić na noc do lodówki. Rano wyciągnąć godzinkę przed pieczeniem, żeby doszły tylko do temperatury pokojowej i delikatnie podrosły, upiec i gorące podawać na stół. Poniższe bułeczki zaliczają się zdecydowanie do zdrowych wypieków. Dzięki zawartości miodu mają lekko słodki posmak. Jeśli ktoś nie preferuje slodkich bułeczek, miód można oczywiście pominąć. Przepis pochodzi z tego blogu.



Składniki (wszystkie w temp.pokojowej):
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cieplej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego lub roztopionego masł
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki sielmienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/3 łyzeczki suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • siemię lniane
  • mak

Drożdże, 2 łyżki maki i miód rozpuścić w 1/3 szklanki mleka i odstawić na 15 minut.
Obie mąki, zmielone zaiarenka siemienia lnianego, sól, jajko, pozostałe mleko oraz wodę umieścić w duzej misce i połączyć drewnianą łyżką, dodając również zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec ugniatania dodać tłuszcz. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.

Po czasie wyrastania podzielić ciasto na ok. 11-12 równych kawałków i uformować z nich bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I tak jak pisałam na wstępie: można bułki schować na noc do lodówki i dopiero po leżakowaniu w lodówce pozostawiamy je jeszcze do wyrośnięcia. Jeśli pieczemy od razu to buleczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrosnięcia na 30 minut.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i obsypujemy siemieniem lnianym oraz makiem.

Bułki piec ok.20 minut w temperaturze 180st. C. Wystudzić na kratce.

No comments:

Post a Comment