- 75g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 duże kruche jabłka
- 3 łyzki rumu
- 125g mąki
- 1/2 łyżeczki do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oleju
- 100ml jasnego piwa
- 1 filiżanka cukru wymieszanego z cynamonem
- 1 litr oleju do smażenia
Cukier zmieszać z cynamonem.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki o grubości 1cm, posypać cukrem z cynamonem i skropić rumem. Odstawić na 30 minut. W tym czasie polewać jabłka wytwarzającym się z nich sokiem.
Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, sól, i olej dokładnie wymieszać w dużej misce. Na koniec powoli wlać piwo i zmiksować na gładkie ciasto.
Z białek ubić sztywną pianę i deilkatnie wmieszać do masy piwnej. Można zamieszać mikserem na najwolniejszych obrotach.
Olej podgrzać do temperatury 180st.
Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone jabłka osączyć na ręczniku papierowym i jeszcze gorące obtoczyć w cukrze z cynamonem.
W ten sam sposób przyrządziłam plastry ananasa (dodając do ciasta wiórki kokosowe), ale szczerze mówiąc to nie polecam ananasa do tego przepisu, ale na pewno dobry byłby banan.
A co z resztą piwa?
ReplyDeleteNa pewno się nie zmarnuje :)
ReplyDelete