Sunday, March 6, 2011

JABŁKA W CIEŚCIE PIWNYM

Składniki na ok. 16 sztuk:
  • 75g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 duże kruche jabłka
  • 3 łyzki rumu
  • 125g mąki
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki oleju
  • 100ml jasnego piwa
  • 1 filiżanka cukru wymieszanego z cynamonem
  • 1 litr oleju do smażenia

Cukier zmieszać z cynamonem.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki o grubości 1cm, posypać cukrem z cynamonem i skropić rumem. Odstawić na 30 minut. W tym czasie polewać jabłka wytwarzającym się z nich sokiem.
Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, sól, i olej dokładnie wymieszać w dużej misce. Na koniec powoli wlać piwo i zmiksować na gładkie ciasto.
Z białek ubić sztywną pianę i deilkatnie wmieszać do masy piwnej. Można zamieszać mikserem na najwolniejszych obrotach.
Olej podgrzać do temperatury 180st.
Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone jabłka osączyć na ręczniku papierowym i jeszcze gorące obtoczyć w cukrze z cynamonem.

W ten sam sposób przyrządziłam plastry ananasa (dodając do ciasta wiórki kokosowe), ale szczerze mówiąc to nie polecam ananasa do tego przepisu, ale na pewno dobry byłby banan.


2 comments: