Składniki na 4 porcje:
- 500g mielonego mięsa (mieszanego)
- 6 łyżek sosu sojowego (słodko - pikantny)
- 4 łyżki wina ryżowego lub sherry amontillado
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1 średni por
- 250g chińskiego makaronu z mąki pszennej
- 5 łyżek oleju sojowego
- 250g marchwi
- 250ml rosołu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego (słodko-pikantny)
- 1/4 łyzeczki zmielonego pieprzu
Mielone mięso zagnieść z 3 łyżkami sosu sojowego, winem ryżowym (lub sherry) i jajkami. Masę doprawić solą i pieprzem.
Por oczyścić, umyć i pokroić w bardzo cienkie krążki. Wmieszać go do mięsa, które na chwilę odstawiamy. Następnie formować małe klopsiki o średnicy ok. 2,5 cm.
Makaron przygotować wedłu przepisu na opakowaniu (czasem wystarczy tylko zalać na kilka minut wrzątkiem i odstawić pod przykryciem) Następnie makaron odcedzić i przelać na sicie zimną wodą. Rozmieszać z trzema łyżkami sosu sojowego, przełożyć na podgrzany półmisek i tzrymać w cieple.
Marchew obrać i pokroić ukośnie na bardzo cienkie plasterki. Przesmażyc je krótko na patelni, a potem zalać rosolem i trzymać na małym ogniu przez ok. 5min. Ketchup i przecier wymieszać z 3 lyżkami wody i dodać do marchwi. Oba rodzaje mąki rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować. Sos doprawić sosem sojowym i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i ze wszystkich stron obsmażyć na nim klopsiki.
Klopsiki ułożyć na makaronie, polać sosem i od razu podawać na stół.
No comments:
Post a Comment