Wednesday, December 1, 2010

CYNAMONOWE PALMIERY

Super szybki przepis nie wymagający żadnych umiejętności :) Akurat wpadł mi w oko, akurat była moja pora popołudniowej kawki i akurat miałam w zamrażalniku francuskie ciasto. A przy okazji dowiedziałam się o istnieniu tego rodzaju ciasteczek, nazywanych palmierami (od ich kształtu, przypominającego liść palmowy) Tak na marginesie - naprawdę warto zawsze mieć w zanadrzu ciasto francuskie, które jest po prostu uniwersalne do wyczarowania szybko i tanio pomysłowych, efektownych i smacznych dań, przekąsek czy ciasteczek.


Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.
Rozmrożone ciasto rozłożyć na oprószonej mąką lub cukrem stolnicy. Posypać częścią cukru, lekko docisnąć. Oba brzegi złożyć tak, by spotkały się pośrodku. Wierzch znów posypać cukrem, docisnąć. Ponownie zagiąć brzegi, by zetknęły się na środku. Obsypać cukrem i teraz złożyć w pół jak książkę. Docisnąć.
Pokroić na 8mm plasterki. Układać w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor - ok. 15 minut w 200st. W połowie tego czasu ciastka obrócić na drugą stronę.
Jakby ktoś miał wątpliwość to tutaj znajduje się obrazkowa instrukcja (oraz oryginalny przepis) :)

No comments:

Post a Comment