Składniki na 16 sztuk:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki masła roztopionego
- 7g drożdży instant
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Mąkę zmieszać z drożdżami. Połączyć z pozostałymi składnikami, prócz masła. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść wstępnie. Dodać roztopione masło i zagniatać ok 5-10min gładkie ciasto. Przełożyć do nasmarowanej oliwą misy, przykryć i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia na 1,5godz.
Po tym czasie ciasto przekroić na pół, każdą z połówek na 8 cząstek. Uformować kulki, przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut, żeby jeszcze podrosły.
W dużym garnku zagotować wodę, na wierzchu położyć kratkę do gotowania na parze. Pyzy układać po 6-7, w dużych odstępach, bo urosną. Przykryć drugim dużym garnkiem, odwróconym do góry dnem. Gotować 10minut.
Podawać najlepiej jako dodatek do pieczeni, ale w różnych regionach podaje się je również na słodko :)
No comments:
Post a Comment