Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kaparów
- 100g wędzonego łososia
- 150ml śmietany
- 150g spaghetti lub wstążek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki białego wina
- 3 łyżki bulionu
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- sól czosnkowa
- płatki migdałowe lub orzeszki ziemne
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Łososia pokroić w paseczki i razem z kaparami dodać do cebuli. Podlać bulionem, winem i sokiem z cytryny poddusić jakieś 5-10min, aż część płynu odparuje. Wlać śmietankę, zamieszać i jeszcze chwilkę pogotować na małym ogniu. Przyprawić.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, wymieszać z masłem i polać sosem. Płatki migdałowe/orzeszki podprażyć na suchej patelni i posypać spaghetti. Udekorować kawałkami łososia, listkami bazylii.
No comments:
Post a Comment