Tuesday, October 19, 2010

SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM "NEW ORLEANS"

Połączenie delikatnego śmietanowego sosu winnego i rozpływającego się w ustach łososia z kwaśnymi kaparami i chrupkimi migdałami.




Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kaparów
  • 100g wędzonego łososia
  • 150ml śmietany
  • 150g spaghetti lub wstążek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki białego wina
  • 3 łyżki bulionu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • sól czosnkowa
  • płatki migdałowe lub orzeszki ziemne

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Łososia pokroić w paseczki i razem z kaparami dodać do cebuli. Podlać bulionem, winem i sokiem z cytryny poddusić jakieś 5-10min, aż część płynu odparuje. Wlać śmietankę, zamieszać i jeszcze chwilkę pogotować na małym ogniu. Przyprawić.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, wymieszać z masłem i polać sosem. Płatki migdałowe/orzeszki podprażyć na suchej patelni i posypać spaghetti. Udekorować kawałkami łososia, listkami bazylii.



No comments:

Post a Comment