Tuesday, October 19, 2010

HUZARSKIE PĄCZKI

Pączki huzarskie to tylko wymyślna nazwa dla pysznych orzechowych ciasteczek z dżemem (nazwa z oryginalnego przepisu). Robię je dość często, bo to jedne z ulubionych słodkości moich rodziców.




Składniki na ok. 60 stuk:
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 300g mąki
  • 100g zmielonych orzechów
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 filiżanki cukru pudru
  • 150g dżemu truskawkowego (lub dowolnego ulubionego)
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zmielone orzechy. Posiekać z masłem, żółtkami, cukrami, aromatem. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić przez godzinkę w lodówce.
Z ciasta formować kuleczki, wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blasze, lekko spłaszczyć i końcem drewnianej łyżki wycisnąć w każdej kulce wgłębienie o średnicy ok. 1cm.
Piec ok.12-15min w temp.200 st. Dobrze wystudzone ciastka obsypać cukrem pudrem.
W rondelku rozgrzać dżem, wymieszać na gładką masę i wypełnić nim zagłębienia w ciastkach. Dżem musi dobrze wyschnąć (ok 2 dni)

No comments:

Post a Comment