Składniki:
- 225g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2/3 szklanki migdałów
W tym czasie sparzyć i obrać ze skórki migdały. Następnie każdy przekroić wzdłuż na pół, żeby paznokcie były cieńsze.
Z ciasta formować paluchy. Muszą być cieńsze niż ludzkie, bo podczas pieczenia urosną. Na każdym odcisnąć charakterystyczne ślady zgięć, a w miejsce paznokcia wkleić migdał. Najlepiej najpierw upiec mała partię na próbę, żeby zobaczyć jak ciastka zachowają się podczas pieczenia, jak wyrosną. Piec ok. 10 minut w 200st.
Po upieczeniu ostudzić na kratce, a następnie odciąć końcówki bez paznokci (żeby paluchy wyglądały na ucięte;) Dla zwiększenia efektu można posmarować te końcówki czerwonym dżemem lub barwnikiem spożywczym albo podać osobno dżem do maczania.
Jeśli organizujecie jakąś Halloween'ową imprezkę, polecam też zajrzeć tutaj - mnóstwo strrrrasznych inspiracji :)
Obrzydliwie wygląda, można pomylić z prawdziwym palcem od wiedzmy i kit.
ReplyDelete:)