Upiekłam również kruche słone babeczki, na które przepis możecie znaleźć tutaj.
Składniki na ok.50 sztuk:
- 250 masła
- 80g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżki skórki startej skórki mandarynki
- 60ml soku świeżo wyciśniętego z mandarynek
- 80g mlecznej czekolady
Ciasto schłodzić 30minut w lodowce, żeby łatwiej się formowało.
Oddzielać małe porcje i na posypanej mąką stolnicy toczyć wałeczki o średnicy ok. 1cm, które należy pokroić na paluchy o długości 15 cm.
Ciasteczka ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 12-14 minut w temperaturze 180st.C.
Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przy pomocy woreczka z maluteńkim odciętym rożkiem, ozdobić ciasteczka w esy-floresy.
Ciastka można przechowywać do tygodnia, w zamkniętym pojemniczku.
Wspaniałe:) Bardzo mi się podobają.
ReplyDeleteDziękuję :) Smakują równie dobrze, jak wyglądają. Niestety na razie głównie wyglądają, bo czekają na jutrzejszą inaugurację :)
ReplyDelete