Składniki na 4 porcje:
- 500g surowych średnich krewetek
- 500g fettuccine
- 60g masła
- 6 cebulek dymek, drobno posiekanych
- 60ml brandy
- 310ml tłustej śmietany
- 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego)
- 2 łyżki natki pietruszki (najlepiej świeżej)
- utarty parmezan
- sól, pieprz
- podprażone płatki migdałów
Krewetki obrać (można zostawić ogonki), usunąć ciemną żyłkę.
Makaron ugotować al dente.
Na patelni 2 minuty podsmażyć dymkę, następnie dodać krewetki i smażyć chwilę, aż zaczną zmieniać kolor. Wlać brandy, podgotować 2 minuty. Wlać śmietanę, przez chwilę gotować razem z krewetkami, następnie je wyjąć i odłożyć.
Do sosu dodać tymianek, pietruszkę, przyprawić. Gotować kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Następnie dodać śmietanę i gotować jeszcze 3minuty.
Makaron połączyć z sosem, wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i obsypać wokół płatkami migdałów.
Zamiast brandy można użyć białego wina lub sherry.
w porzadku, w porzadku. bardzo lubie ten makaron,szczegolnie wlasnej roboty.
ReplyDeleteniemniej jednak jedna...badz dwie uwagi,prezentowany makaron to fettucine, ktory jest zdecydowanie szerszy od tagletelle ,po drugie primo, polecalbym "stosowac" makaron wraz ze skladnikami na patelni i dopiero - zgodniez arkanami sztuki przeniesc na talerz. to tak nawiasem.mala roznica,a jednak...pozdrawiam i smacznego.milo jest czytac i ogladac blogi kucharskie.tak trzymac. pozdrawiam ogorro. ogorro@yahoo.com
Krytyki nie znoszę, jednak przyjmuję z pokorą i błędy poprawiam. Człowiek uczy się całe życie. :)
ReplyDelete