Thursday, August 22, 2013

ZIOŁOWY ŁOSOŚ Z GRILLA

Sezon na grilla ciągle trwa, wypadałoby więc uzupełnić trochę ten dział z przepisami :)
Jeśli o mnie chodzi, nie trawię zbytnio (w przenośni i dosłownie;) ciężkich kiełbach i tłustych mięs. Dbam też o zdrową dietę, więc na ruszcie preferuję ryby, kurczaka czy warzywa, podane do stołu w towarzystwie jogurtowych czy serkowych dipów.
Dzisiaj serwuję Wam kawał łososia, pod grubą warstwą świeżych ziół. Niestety nie zawsze mam do takowych dostęp, bo osobiście chyba mam 2 lewe ręce do ich wysiewu. Kiedy więc tylko nadarzy się okazja do spędzenia weekendu na wsi, rwę zioła garściami i pożytkuję je w kuchni.



Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z łososia (po 120-150g)
  • sól
Pasta:
  • 2 garści świeżych ziół: pietrszka, kolendra, koperek, oregano, majeranek
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chilli (pominęłam)
  • 1/2 łyżeczkisoli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

  1. Wszystkie składniki pasty ziołowej miksujemy w blenderze.
  2. Łososia solimy, a następnie, od strony mięsa, solidnie smarujemy pastą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na 12)
  3. Po czasie marynowania, grillujemy ryby ok 6 -10 minut, na bladoróżowy kolor. Ryby nie pieczemy zbyt długo, żeby nie wyschła. Mięso powinno być w środku wilgotne i różowiutkie.
  4. Grillowany łosoś świetnie smakuje z sosami na bazie jogurtu, jak np. tzatziki, czy serowy dip z ziołami.

No comments:

Post a Comment