Thursday, February 3, 2011

CZEKOLADOWE WIÓRKI DO DEKORACJI TORTÓW I DESERÓW


Na porcyjkę wiórków potrzebnych do dekoracji wierzchu jednego tortu potrzeba
ok. 90g czekolady (gorzekiej, mlecznej, według gustu:)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Równomiernie rozsmarować na blacie kuchennym.
Gdy już prawie całkowicie zastygnie, ostrym długim nożem skrobać wióry.
Pozostawić do całkowitego stwardnienia.
I gotowe! :)

8 comments:

  1. To już wiem, co dziś na obiad :D

    ReplyDelete
  2. Proste, szybkie i jakże efektowne danie dla niejadka ;)

    ReplyDelete
  3. Ale ja dziś zrobię wersję hard- będzie zlizywanie prosto z blatu:)A tak serio to jako dekoracja do deserów-super:)

    ReplyDelete
  4. W sobotę udekoruję nimi tort Szwarcwaldzki :)

    ReplyDelete
  5. Jak długo to zasycha?

    ReplyDelete
  6. Powiem szczerze, że robiłam to dość dawno i nie potrafię powiedzieć... Ale to były minuty - może 10 czy 15 minut. To trzeba wyczuć i zaobserwować ;)

    ReplyDelete
  7. A na jaką grubość rozsmarować.? ;)

    ReplyDelete
  8. Prezentuje się to jeszcze lepiej na żywo, niż na zdjęciu!

    ReplyDelete