Wednesday, February 2, 2011

MAŚLANE CIASTECZKA CYTRYNOWE

Wyjątkowo delikatne, maślane ciasteczka. Nie zawierają jajek, przez co są niezwykle kruche i same rozpływają się w ustach. Pyyycha!!




Składniki na ok.50 sztuk:
  • 250g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 40g cukru pudru
  • 225g mąski pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej

Masło, skórkę z cytryny i cukier puder ubić na białą puszystą masę. Na koniec dodać obie mąki i dokładnie zmiksować.
Masę przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę ciasteczka.
Piec ok.10 minut w temp 170st. Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekać 15 minut, bo ciastka są bardzo delikatne.

Źródło: Moje Wypieki

1 comment:

  1. polecam zamiast skórki dodać olejek cytrynowy, wtedy smak cytryny jest wyczuwalny, bo ze skórką nie czuć go w ogóle@

    ReplyDelete